/ proiecte / stagiul national

Stagiul national
de pregatire pentru ofiteri ai Politiei Romane

In perioada 25 – 29 noiembrie 2013, Fundatia Collegium XXI – in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane – a organizat primul stagiu national de pregatire cu tema Cooperare internationala in cadrul activitatilor de investigare a infractiunilor la regimul patrimoniului cultural.

 

Participantii la stagiu au fost 19 ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de Investigatii Criminale si ai Serviciilor de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratelor Judetene de Politie si Directia Generală de Politie a Municipiului Bucuresti, care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si combaterii faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural national mobil. Participantii au fost selectati pe baza unor criterii de performanta riguroase convenite intre cei doi parteneri organizatori.

Obiectivul general al stagiului a vizat insusirea de noi concepte si identificarea de noi modalitati de lucru in cadrul cooperarii interinstitutionale si internationale in eforturile comune pentru prevenirea si combaterea faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural universal.

Agenda a cuprins o tematica complexa, fundamentata pe o abordare interinstitutionala, printre lectori numarandu-se nume de referinta si experti recunoscuti in domeniile lor de activitate, precum: Dr. Augustin Lazar – Procurorul General al Curtii de Apel Alba – Iulia, Executor judecatoresc Dorina Gont – Presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Corina Maria Petrescu – Procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti, Dr. Ernest Oberländer – Tarnoveanu – Directorul General al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Comisar sef de politie Liviu Gabriel Dumitru – Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara, Comisar sef de politie Bogdanel Carp – seful Biroului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, precum si alti reprezentanti ai Conducerii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul I.G.P.R.

Printre lectorii stagiului s-au regasit si comisarul sef de politie Margareta Arsenescu din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de Investigatii Criminale, comisarul sef de politie Nicolae Dorin Popa si inspectorul principal Lucian Savonea din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara care au diseminat toate materialele, informatiile si cunostintele dobandite in cadrul misiunilor internationale la care au participat si care au fost sustinute in integralitate de catre Fundatia Collegium XXI, respectiv Schimbul de experienta cu reprezentantii Comandamentului de Carabinieri Protectia Patrimoniului Cultural din Italia derulat in perioada 10 – 12 septembrie 2013 si intrunirea de lucru pe tema traficului ilicit cu bunuri culturale furate in Centrul si Estul Europei ce a avut loc la Riga, Letonia, in perioada 08 – 10 octombrie 2013.

Agenda stagiului a cuprins de asemenea si teme de interes din domeniul leadershipului si al comunicarii eficiente, care au fost sustinute de catre reprezentantii Fundatiei Collegium XXI.

In cadrul dezbaterilor care au vizat stabilirea strategiei si a modalitătilor concrete de colaborare pentru anul 2014 între cei doi parteneri, propunerile Fundatiei Collegium XXI au vizat, printre altele, organizarea unui numar de cel putin 4 stagii nationale de pregatire bazate pe o abordare interdisciplinara si interinstitutionala de care sa beneficieze toti ofiterii structurilor politienesti ale Romaniei care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si combaterii faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural national mobil.

» Prezentare Video
» Parte a Programului "Cunoaste si protejeaza Patrimoniul Cultural National". 
Argument Program.

 

 

PROIECTE CARE FAC PARTE DIN ACELASI PROGRAM:

Image
Misiune Internationala la Secretariatul General al Interpol

 

Image
Simpozionul International: Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile.

 

Image
Delegatie a Politiei Romana in misiune Internatioinala la Roma

 

Image
Activitate internationala a Secretariatului General INTERPOL

 

Image
Proiectul educational ”Cunoaste si protejeaza Patrimoniul Cultural National”.

 

Image
Seminar national pentru ofiterii Politiei Romane.

 

Image
Simpozionul international de la Râul Mare, Brazi, Jud. Hunedoara